איך בוחרים חבית ליין?

כולנו יודעים שזמן הוא ידידו הטוב ביותר של היין. הטעם העצי והעמוק שנותר בפינו לאחר טעימה של יין משובח, מספר סיפור על כל תולדותיו של הפרי מהכרם ועד לבקבוק. חלק מהותי במסע זה, מתרחש בהתבגרות היין האדום בחבית. במשך מאות בשנים נבחרו למשימה זו חביות עץ האלון, וככל הנראה, הן כאן כדי להישאר. חביות עץ האלון מסייעות בשימור ובהעצמת העושר, המבנה והגוף של היין. לכן, בחירה של חבית מתאימה יכולה לעשות את כל ההבדל. אז איך נוודא שיש לנו את החבית האופטימלית? צוות הייננים של כרמי אלול ריכז כאן כמה נקודות שחשוב לקחת בחשבון.

מה עושה חבית עץ אלון ליין?

כאשר יין מאוחסן בחבית עץ אלון, מתרחשות מספר תגובות כימיות בחבית. התוצאה היא יין עמיד ויציב יותר עם גוף מלא, מורכב ומרוכז יותר וצבע עז. החבית מקנה מאות חומרים שונים ליין ובעיקר רכיבים ארומטיים.

כמו כן, לחבית ישנה השפעה נוספת, עקיפה יותר. היא מאפשר חמצון איטי ומבוקר של היין, מה שעוזר להעניק ליין טעם עגול ובוגר יותר. כאשר היין מיושן בחבית ישנה התנדפות הדרגתית תמידית ובמקביל, העץ סופג את היין. לכן, יש למלא תמיד את אותה החבית באותו היין, כדי לשמר פרופיל טעמים עקבי. באמצעות התאדות המים והאלכוהול, היין נעשה מרוכז יותר וטעם הפרי הטרי והגולמי הופך רך יותר.

לאילו יינות יתאים יישון בחבית?

על פניו, חביות אלון יכולות לשמש גם ליינות לבנים וגם ליינות אדומים. עם זאת, סוגים מסוימים של ענבי יין לבן אינם מתאימים ליישון בחבית. הקריטריון החשוב ביותר בעינב המתאים לחבית, הוא גוף מלא ומאפיינים עשירים של הפרי. כך אנו יכולים להבטיח שטעם האלון לא ימחק את הניואנסים העדינים של היין הלבן. זו הסיבה שכדאי להשתמש רק ביינות פירותיים ואינטנסיביים ליישון בחביות עץ אלון. ענבי שרדונה, למשל, אידיאליים ליישון בחבית.

ריכוז הלקטונים

הלקטונים הם רכיבים צמחיים בעץ האלון המדיפים את ניחוחו המובחן. לעתים קרובות, יתלוו אליהם ארומות סלרי או קוקוס. הלקטונים עשויים לשוות ליין רעננות מבורכת, בעיקר עבור זנים בעלי גוף מלא שעלולים להיות כבדים מדי בלעדיהם, כמו קברנה סוביניון. יין כמו שרדונה ופינו נואר רגישים יותר ללקטונים, וכאשר היין בעל חומציות טובה, הוא אינו זקוק ללקטונים לרעננות.

זני האלון השונים עשויים להגיע בריכוז משתנה של לקטונים. חשוב שניקח בחשבון אלמנט זה כשאנו מתאימים את החבית לזני היין שנבחר ליישן בהם. כשזה מגיע לעץ אלון צרפתי, ההבדלים עדינים יותר לרוב.

רמת קליית החבית

כדי למצות את פוטנציאל הטעם בחבית, חבית העץ נקלית בתנור. הקלייה תשפיע על הטעם באופן הבא:

  • ככל שהקלייה עזה יותר, רמת הלקטונים תהיה נמוכה יותר.
  • קלייה מורידה את קצב הובלת החמצן לחבית ומאפשרת שליטה גבוהה יותר בחשיפת היין.
  • הקלייה מעצימה תרכובות ארומטיות שעלולות לגרוע מרעננות הפירות או מהיין.

קלייה קלה עד בינונית תשמור על על הלקטונים והטנינים בעץ ותצמצם את התפתחות התרכובות הארומטיות, ליין עשיר וכבד יותר.

תהליך כיפוף החבית

ניתן לכופף חביות באש, במים או בקיטור. במחקרים שנערכו, הושוו ניתוחים כימיים שונים בין חביות שכופפו בשיטות השונות והשפעת התהליך על איכות היין. תרכובות ארומטיות כמו ונילין, מלטול וגואיקול היו גבוהות יותר בחביות שעברו כיפוף באש. לעומת זאת, יינות שכופפו בטבילה במים או קיטור, הפגינו ניחוחות פחות עציים ולרוב היו פירותיים יותר. חשוב שניקח את כלל האלמנטים הללו בחשבון כשאנו מתאימים את החבית לפרופיל הטעמים שאנו מחפשים.

מיצוי כל פוטנציאל העינב בכל תהליך יישון

משלב הבציר ועד הבקבוק, אנו פועלים בכל המישורים כדי להבטיח שיעמוד לרשותך יין חי, ללא תוספים, המעניק לך את כוחו הטהור של העינב. כחלק מכך, אנו מקפידים על בחירת חביות עץ אלון צרפתי שיעצימו את ארומות היין האדום לגבהים חדשים. רוצה ללמוד עוד על התהליך שלנו? אנו זמינים עבורך תמיד כאן.

האם את/ה מעל גיל 18?
אזהרה! מכיל אלכוהול יש להימנע משתייה מופרזת